Cel mai adesea, gandindu-ne la textile ne imaginam un sector strans legat de traditie, mai ales intr-un teritoriu cum este al nostru in care artizanatul este bine inradacinat. De fapt, textilele si imbracamintea, in  special textilele tehnice, sunt sectoare in care inovatia si cercetarea fac progrese incredibile si care ofera tinerilor mari oportunitati.

In Grassi 1925 investim in fiecare an circa 5% din cifra de afaceri in cercetare, pentru a promova si dezvolta noi proiecte pentru imbracaminte de ultima generatie, dar nu numai. Inovatia de fapt, implica tot procesul nostru productie, de la tesatura la confectionare, pana la comercializarea si distributia articolelor. De la folosirea grafenului pentru a imbunatati confortul termic, la taierea automatizata, de la senzoristica la masurarea digitala, inovatiile procesului si al produsului sunt intradevar multe.

In multe cazuri ne folosim de ajutorul partenerilor pentru a dezvolta ideile noastre, parteneri internationali cu  experienta mare in spate precum Goretex, 3M, Dupont, Dyneema, Klopman, dar si parteneri inovativi si tineri start-up-eri cu care dezvoltam preoiecte foarte interesante cum ar fi Directa Plus, Tiba Tricot, Ideal si multi altii.

Intalniri cu tinerii

Credem ca este important sa aratam acest aspect al sectorului textil si vestimentar in special tinerilor care trebuie sa intre in lumea muncii. Nu doar creatori de moda, croitori, modelisti sau fashion designe-ri, dar si experti, ingineri, dezvoltatori: sunt intr-adevar atat de multe figuri profesionale care pot interesa intr-un sector ca al nostru.

Job & Orienta 2020

Din acest motiv ne face placere sa participam la initiative si evenimente gandite pentru tineri. Din pacate in anul care tocmai a trecut ocaziile de intalnire cu tinerii s-au redus fortat.

Dar in noiembrie 2020 am fost invitati sa participam la digital edition al evenimentului JOb & Orienta, salonul national de orientare, educatie, instruire si munca. O editie diversa, dar care a avut un mare succes dupa cum o demonstreaza numerele inregistrate: 68 de mii de persoane inscrise, 250 de evenimente online, peste 50 de miii de vizualizari, 200 de expositori, 10.500 de intalniri individuale.

Pentru acest eveniment, presedintele nostru Roberto Grassi a inregistrat un scurt video in care prezinta tinerilor potentialul sectorului textil si  vestimentatie si ofera cateva sfaturi celor care sunt pe cale sa infrunte primele interviuri si sunt gata sa intre in lumea muncii.

Atasam video mai jos:

Generatia industriala

Acelasi mesaj a fost reluat in urma cu cateva zile, pe 12 ianuarie, in cadrul unei intalniri virtuale cu elevii scolilor IIS “Dalla Chiesa” din Sesto Calende, ISIS “A. Ponti” din Gallarate si ISIS “Edith Stein” din Gavirate.

Cu aceasta ocazie Barbara Colombo Garoni, responsabila noastra din Comunicatii si Biroul de presa, si Daniela Ferroni, responsabila Cercetare & Dezvoltare au partecipat la proiectul Generatie Industriala “Lectii cu companii” prezentand firma noastra unui public de aproximativ 160 de tineri.

Dupa cum am avut deja ocazia sa spunem, Grassi 1925 sustine proiectul Generatia Industriala a Uniunii Industriala din provincia Varese inca din primul sau an. Este un mod concret pentru companii de a interactiona si a colabora cu scolile, pentru a comunica cu studentii ajutandu-i pe cei mai merituosi cu burse de studiu si stagii.

Intr-un an atat de special cum a fost 2020, in care scolile au trebuit sa se testeze cu invatamantul la distanta, si Generatia Industriala a trebuit sa isi revizuiasca proiectele si oportunitatile de contact cu studentii.

In aprilie a fost creata o noua sectie a site-ului, un fel de biblioteca virtuala, in care companiile partenere ale proiectului au avut posibilitatea de a publica articole, video sau materiale care sa poata fi consultate de studenti si profesori: suntem si noi prezenti cu cateva videoclipuri despre Digital Transformation si despre proiectul Smart Jacket pentru Pompieri.

De la inceputul lunii noiembrie au inceput adevarate lectii online, disponibile in clasa virtuala.

Si in acest caz am fost bucurosi sa participam, cu dorinta de a putea fi din nou langa tineri deoarece cu siguranta activitatile cu prezenta ofera satisfactii mai mari! Pentru moment speram sa le fi stimulat curiozitatea si dorinta de a descoperi o lume atat de vasta si incitanta ca cea a textilelor tehnice!