News
02 martie 2021

Broderie sustenabila

Se vorbeste mult despre sustenabilitate, dar de multe ori se face greseala de a lua in considerare numai aspectul de mediu, care este cu siguranta foarte important, dar nu este unicul. Cand se vorbeste de fapt despre sustenabilitate, exista si o alta tema foarte importanta, care este cea a sustenabilitatii sociale.

In Grassi 1925 stim acest lucru, atat de bine incat acum 4 ani am infiintat Grassi 10000, o societate benefica care are, prin statutul sau, “studiul, proiectarea si crearea articolelor de imbracaminte ghidate de principiile sustenabilitatii”, “functionand in mod responsabil, sustenibil si transparent fata de persoane, comunitati, teritorii si mediu, activitati culturale si sociale…”

Aceasta lunga introducere ni se pare importanta pentru decrierea proiectului Tatreez Design pe care Grassi 10000 il sustine impreuna cu SO, un colectiv de creatori independenti.

Proiectul Tatreez Design

Tatreez Design

Foto di Nikola Lorenzin

Dar ce este Tratreez Design? Este un brand social inregistrat la Ministerul de Interne libanez format din 75 de femei palestiniene: creat initial pentru femeile aflate in dificultate (mame singure, vaduve…) a devenit acum un proiect mult mai extins. In cele 4 tabere de refugiati in care este activ, Tetreez Design creaza accesorii si articole de moda caracterizate de o reinterpretare contemporana a broderiei traditionale palestineze (Tatreez in araba inseamna broderie!). Ideea de baza al acestui proiect este de a valoriza populatia feminina din taberele de refugiati din punct de vedere financiar, social, psihologic si politic.

Acest proiect a gasit sustinatori si in Italia , unde asociatia culturala SO a lansat o campanie de strangere de fonduri care se imparte in diverse activitati si initiative ideate de creatori profesionisti activi in diverse sectoare.

Printre acestea dorim sa amintim Collective Collection 2020, un proiect in care artisti si designeri internationali au combinat creactivitatea proprie cu broderia traditionala palestineza al artizanelor din Tatreez Design. Si Grassi 10000 colaboreaza la Collective Collection 2020 cu cateva articole. Proiectul este in continuare in curs de realizare. In curand colectia va fi gata si disponibila pentru a fi comandata.

Link-uri utile

Site oficial al Tatreez Design:
www.tatreezdesign.com

SO – Collective Collection
www.socollective.it
Pagina INstagram
Pagina Facebook

GR10K
Sito ufficiale GR10K
Profilo Instagram GR10K 

Recenzia presei:
Q Code Magazine
Avanguardie Migranti
Sostenibilità e Fashion design