Trotustex este unul din partenerii TRICK, un proiect care  face parte din programul european Horizon 2020 si care isi propune sa ofere PMI-urilor din sectorul textil o platforma digitala completa, fiabila, accesibila si standardizata, care poate promova o abordare sustenabila.

Premise importante

Sectorul textile si al modei are un impact important asupra climei cu emisii de aproximativ 1.7 milionane de tone/an de CO2 si substante potential daunatoare sanatatii. La acestea se mai adauga si risipa mare de apa si tonele de deseuri produse in fiecare an din cauza risipei uriase de haine care mai puteau fi purtate. Daca ne uitam apoi la sustenabilitatea sociala, in tarile din afara UE constatam ca 8.7% din forta de munca (barbati si femei) este prost platita si lucreaza in conditii precare.

Aceste premise ne servesc drept punct de sprijin pentru o schimbare radicala in sectorul nostru, pentru ca in fata acestor stiri alarmante exista si multe altele care ne fac sa speram intr-un viitor mai sustenabil pentru industria textilelor: de exemplu, 66% dintre consumatori sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produsele sau serviciile companiilor angajate in sustenabilitate (Nielsen, 2015) si printre acestia multi sunt tineri; un alt exemplu sunt numeroasele companii care studiaza solutii si produse care pot reduce impactul asupra mediului care demareaza proiecte de sustenabilitate sociala.

Tocmai in acest cadru se incadreaza proiectul TRICK sau “Product data TRaceability Information management by bloCKchains interoperability and open circular service marketplace”.

Trasabilitate si transparenta

Una dintre cele mai mari probleme pentru sectorul textil este lungimea si complexitatea lantului de aprovizionare, care pleaca de la firul de ata pana la productia de tesaturi, de la accesorii la ambalaje ajungand pana la distributia articolului de imbracaminte finit. Detinerea controlului asupra tuturor acestor pasi si asupra numarului mare de furnizori, adesea localizati in intreaga lume, este o intreprindere cu adevarat complexa pentru anteprenorul care doreste sa abordeze problema sustenabilitatii in compania sa.

Proiectul TRICK, prin instrumentul blockchain, are scopul ambitios de a face acest supply chain trasabil si transparent. Acest obiectiv va fi util pentru a raspunde mai rapid si mai eficient la cerintele pietei si pentru a garanta consumatorului calitatea si siguranta produselor si proceselor.

12 tari reprezentate, 28 de parteneri implicati inclusiv institutii, asociatii si companii aflate sub coordonarea Lanificio Fratelli Piacenza Spa si cu SMI (Sistema Moda Italia) in rolul institutional de garant. Enea (Agenzia Nazionale per leNuove Tecnologie), CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche), Holonix, Politecnico di Milano e ADM (Agenzia delle Dogane e dei Monopoli), pentru a numi doar cateva. De asemenea, trebuie subliniata si participarea ETP (Piattaforma Tecnologica Europea del Tessile/Abbigliamento).

In cadrul acestui proiect complex, care se preconizeaza ca va dura 42 de luni, TrotusTex va fi implicat ca pilot case pentru imbracamintea tehnica si workwear. Sector cu siguranta foarte atent la sustenabilitate, dar care in acelasi timp reprezinta o mare provocare in acest sens deoarece articolele sunt foarte complexe si de multe ori trebuie sa garanteze performante de siguranta si protectie foarte ridicate.

Site-ul oficial al proiectului TRICK si retelele de socializare

ARTICOLE DIN PRESA si LINK-URI UTILE