Imaginati-va un pompier care se confrunta cu un incendiu la temperaturi extrem de ridicate. Sau un tehnician care trebuie sa poarte o imbracaminte EIP pentru multe ore in timp ce face reparatii. Sau un soldat care, pentru siguranta lui, trebuie sa poarte o vesta balistica in contact cu pielea pe durata intregii zile.

Este posibil sa ii ajutam acesti profesionisti in munca lor cu imbracamintea adecvata?

Aceasta este intrebarea pe care ne-o punem in Grassi 1925 de fiecare data cand proiectam o imbracaminte tehnica. Cum le putem oferi mai mult confort celor care trebuie sa poarte aceste haine pentru multe ore si adesea in conditii extreme, cum sunt pompierii sau militarii? Si nu este vorba doar de confort maxim. Dar si de protectie crescuta: daca hainele sunt deosebit de incomode, din pacate, uneori se alege sa nu fie purtate, punand in pericol siguranta personala in cazurile de EIP si veste antiglont.

De aceea ne propunem sa dezvoltam articole de workwear care sa aiba o potrivire optima si toate masurile de precautie posibile pentru a asigura un confort mai mare. Cercetarea in acest sens ne ofera mereu solutii noi pentru tesaturi sau pentru confectionare.

Grafenul este atoxic, antibacterian, antistatic, hipoalergenic și cu o capacitate mare de disipare a căldurii.

Una dintre aceste inovatii este utilizarea grafenului, material de ultima generatie descoperit de Konstantin Noloselov si Andre Geim de la  Universitatea din Mancester, care le-a adus celor doi savanti Premiul Nobel in 2010. Grafenul are rezistenta mecanica a diamantului, dar este foarte usoara si flexibila. Structura sa este constituita dintr-un strat de atomi unici dispusi in hexagoane si au proprietati incredibile care revolutioneaza aspecte diverse ale productiei industriale.

Grafenul in industria textila

Unul din domeniile de aplicare ale grafenului este cu siguranta moda si textilele in general. De fapt, grafenul este un conductor electric excelent si reduce acea senzatie de electrizare deranjanta care se experimenteaza in special cu articolele de imbracaminte sintetice. De asemenea, imbunatateste incredibil performanta tesaturilor datorita bacteriostaticitatii si lejeritatii sale, caracteristici importante in productia de articole de imbracaminte pentru sport sau workwear. Prin urmare, este un produs hipoalergenic care poate fi purtat in contact cu pielea fara a provoca iritatii si alergii cutanee. Ultima performanta, dar foarte importanta, care trebuie subliniata este capacitatea de disipare a caldurii corporale. Cu alte cuvinte, grafenul aplicat pe tesaturi distribuie uniform caldura corpului, “deplasandu-l” de la cele mai calde la cele mai reci si oferind asfel un confort termic mai mare purtatorului.

Prezenta grafenului in articolele de imbracaminte scade temperatura corpului chiar si cu un grad. Credeti ca este putin? Dar nu sunt suficiente cateva grade de temperatura in plus pentru a ne face sa ne simtim obositi si epuizati? De altfel, s-a demonstrat ca, intr-un moment de efort fizic, scaderea temperaturii chiar si cu doar cateva zecimi poate imbunatati rezistenta, ameliora oboseala si creste performanta organismului. Acesta este motivul pentru care aplicam un tratament de suprafata cu grafen (numit Planar Thermal Circuit) captuselilor uniformelor pentru pompieri, personal militar si in general pentru articolele vestimentare care necesita performante ridicate in conditii deosebit de critice.

Un grafen sustenabil

Dar in Grassi 1925 nu ne-am multumit cu orice grafen, am ales sa folosim Grafen G+ patantat de Directa Plus, un start-up nascut in Lomazzo, in provincia Como, las doi pasi de casa noastra! De ce G+ este atat de special? Pentru ca este un grafen certificat si sustenabil obtinut prin procese chemical-free pe baza de apa, total diferit de metodele standard de productie. In acest fel se obtine un produs fara defecte care isi mentine proprietatile atoxice, antibacteriene, antistatice si hipoalergenice.

.